Χασμοδοντία: Όταν τα άνω και κάτω δόντια δεν έρχονται σε επαφή όταν το στόμα σας είναι κλειστό. Δημιουργείτε είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω κάποιων μακροχρόνιων συνηθειών όπως η εκμυζιση δακτύλου ή η ύπαρξη αδενοειδών, (κρεατάκια) που αναγκάζουν τον ασθενή να αναπνέει χρόνια από το στόμα.
Η χασμοδοντία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μάσηση καθώς τα δόντια δεν έρχονται σε επαφή, ακόμα και πόνο στην άρθρωση της κάτω γνάθου και των μυών της (κροταφογναθικη) και δυσλειτουργία ομιλίας.
Οπίσθια σταυροειδής σύγκληση: Όταν τα πίσω δόντια της άνω γνάθου κλείνουν μέσα από τα κάτω δόντια της κάτω γνάθου. Η σύγκληση αυτή οφείλεται κυρίως σε στένωση της άνω γνάθου. Αυτού του είδους η σύγκληση εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει ασυμμετρίες της μέσης γραμμής καθώς και ασυμμετρία προσώπου κατά την αύξηση του ασθενούς και μακροχρόνια προβλήματα της άρθρωσης της γνάθου (κροταφογναθικη). Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τη διάγνωση για να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα.
Προγναθισμός άνω γνάθου: Όταν τα πάνω δόντια ή η γνάθος είναι πολύ πιο μπροστά από την κάτω γνάθο (Τάξη ΙΙ). Οι ασθενείς αυτοί έχουν πολύ πεταχτά πάνω δόντια κ πολλές φορές δεν μπορούν να κλείσουν το στόμα τους. Σε μικρές ηλικίες υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο τραυματισμού των άνω δοντιών. Η κατάλληλη ορθοδοντική θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία που θα παρουσιαστεί ο ασθενής στον ορθοδοντικό. Ιδανικά τέτοια είδους προβλήματα θέλουμε να τα θεραπεύουμε όσο πιο νωρίς γίνεται καθώς μπορούμε να επηρεάσουμε την αύξηση της κάτω γνάθου πριν ολοκληρωθεί η εφηβεία.
Οπισθογναθισμός κάτω γνάθου: Όταν η κάτω γνάθος είναι σε οπίσθια θέση σε σχέση με την πάνω (Ταξη ΙΙ). Τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος είναι κοινά με τον προγναθισμό της άνω γνάθου. Αρκετές φορές τα πάνω δόντια εμφανίζονται να είναι πεταχτά, αν και υπάρχουν κ περιπτώσεις που τα άνω δόντια έχουν μια έντονη προς τα πίσω θέση. Οι μικροί ασθενείς έχουν αυξημένο ρίσκο τραυματισμού των μπροστινών δοντιών και για αυτό συνίσταται η θεραπεία να ξεκινήσει λίγο πριν την αύξηση του ασθενούς σε ηλικία περίπου 9-10 ετών.
Προγναθισμός κάτω γνάθου: Όταν η κάτω γνάθος είναι σε πολύ πιο πρόσθια θέση σε σχέση με την άνω (Τάξη ΙΙI), με αποτέλεσμα τα κάτω δόντια να προεξέχουν σε σχέση με τα πάνω. Με αυτό το τρόπο δημιουργείτε μια αντίστροφη σύγκληση η οποία εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία. Τέτοια είδους προβλήματα μπορούν να διαγνωστούν από τον ορθοδοντικό από πολύ μικρές ηλικίες (6 ετών) όπου συνίσταται και η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.
Οι νάρθηκες που τοποθετούνται κατά την εφαρμογή της μεθόδου Invisalign είναι κατασκευασμένοι από υποαλλεργικά υλικά τα οποία ταιριάζουν επακριβώς στην οδοντοστοιχία σας. Δεν δημιουργούν δυσφορία και δεν δημιουργούν προβλήματα στην άρθρωση του λόγου και τις συνομιλίες σας.
Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι διάφανοι, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί κατά τη διάρκεια των κοινωνικών επαφών σας. Πολλοί έφηβοι και ειδικότερα νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με φόβο και διστακτικότητα την ορθοδοντική θεραπεία και ανησυχούν ιδιαίτερα για το αισθητικό μέρος. Αυτό οδηγεί σε αναβλητικότητα και περαιτέρω επιβάρυνση της στοματικής τους υγιεινής. Με τη μέθοδο Invisalign οι ενήλικες πλέον ξεκινούν τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας απαλλαγμένοι από αυτά τα άγχη και βελτιώνουν το επίπεδο ζωής τους εφ’ όρου ζωής. Επιπροσθέτως, οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού ή ενός σημαντικού κοινωνικού γεγονότος σε αντίθεση με τα σιδεράκια που παραμένουν σταθερά και ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος, οι νάρθηκες και τα υλικά τους προστατεύουν τα δόντια και δεν οδηγούν σε τραυματισμούς. Η μέθοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ανώδυνη, καθώς το μόνο που μπορεί να βιώσετε είναι μια ελαφρά πίεση κατά την αρχική εφαρμογή του νάρθηκα, η οποία παρέρχεται μετά το πέρας ολίγων ωρών.